Onko sinulla joskus ollut selittämättömiä tai pitkäaikaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja? Lääkäreistä, fysioterapeuteista ei ollut apua lainkaan tai apu kesti vain vähän aikaa? Minulla on. Kerron tässä kokemuksistani omista selkä- ja niskakivuistani, jotka vaivasivat minua lähestulkoon kahden vuoden ajan.

Selkä- ja niskakipuni vaivasivat minua pitkään.  Niiden lisäksi minulla oli hengityskatkoksisia ja heräilin tukehtumisen tunteeseen etenkin selällään maatessani.  Kävin osteopaatilla, lääkärillä, fysioterapiassa, magneettikuvissa, lisää fysioterapiassa, eikä lopullista helpotusta tuntunut löytyvän.  Hengityskatkoksien vuoksi tehtiin uniapneatutkimus. Tässä kirjoituksessa kerron oman kokemukseni pitkäaikaisista kivuista ja kuinka niistä lopullisesti pääsin eroon.

Mistä kaikki alkoi?

Selkä- ja niskakivut alkoivat vähitellen. On vaikea sanoa tarkkaa syytä tai ajankohtaa niiden alkamiseen, mutta muistan tilanteen pahentuneen huomattavasti syyskuussa 2018, kun sairastuin voimakkaaseen flunssaan. Sitä ennen selkä ja etenkin lapaluiden väli oli oirehtinut, mutta olin tullut toimeen asian kanssa. Flunssan vuoksi yskin kaksi kuukautta. Keuhkoni kuvattiin kahteen kertaan tuberkuloosin, keuhkoveritulpan ja muiden sairauksien poissulkemiseksi. Lopulta yskä saatiin kuriin kortisoneilla. Kävin viikon, parin välein huippuhyvällä osteopaatilla, mutta valitettavasti kivut helpottivat vain hetkeksi, kunnes ne palasivat samanlaisina uudelleen. Ei auttanut kuin mennä takaisin lääkäriin.

Lääkäri tutki empaattisesti vaivani, mutta koska jalkani oli kuvattu saman kesänä tapahtuneen murtuman takia viiteen kertaan ja keuhkoni kahteen kertaan yskän vuoksi, minua ei haluttu heti laittaa selän takia taas kuvattavaksi. Elelin särkylääkkeiden ja lihasrelaksanttien turvin. Kävin puolen vuoden aikana kahdesti lääkärissä selkäkipujen vuoksi, ja lääkearsenaali kasvoi.

 

Kuvassa käyttämäni lääkerepertuaari. 

 

Kävin myös fysioterapiassa, jossa todettiin, että minun on parempi jättää jooga ja kiipeily pois, koska ne provosoivat kipujani. Nämä ovat kaikista rakkaimmat harrastukseni! Liikunta vaihtui kevyeen kävelyyn ja rangan liikkuvuusharjoitteiden tekemiseen. Tällä jatkettiin muutama kuukausi ilman helpotusta. Päätin mennä yksityiselle OMT-fysioterapeutille, mutta fysioterapeutti suositteli selän kuvaamista sen koputusarkuuden vuoksi ennen lisähoitoa. Niinpä menin taas lääkärille ja odottamaan lähetettä erikoislääkärille ja kuvaukseen. Magneettikuviin pääsin kesällä 2019. Löydös oli pieni pullistuma koputusarassa nikamassa. Ei muuta. Oli helpottavaa tietää, ettei oikeasti kyseessä ollut mikään vakava fyysinen ongelma, mutta mistä sitten saada apua ja miten parantaa selkä?

Miten parannuin?

Tutkimusten mukaan vähän eri lähteistä riippuen muutoksia (madaltumia, välilevynpullistumaa tms.) selkärangassa on aikuisväestössä 25-30 prosenttia. Lisäksi suurin osa selkäkivuista on epäspesifejä, eli niille ei löydy tarkkaa syytä. Useimmiten pienet pullistumat ovat oireettomia, mutta toisinaan – kuten omassa tapauksessani – pieni pullistuma aiheutti kovat ja pitkäaikaiset kivut. Vai voisiko kipujen ja hengenahdistuksen takana olla jokin muu syy?

Mikä sai selkäni ja niskani parantumaan? Mitä tein eri tavalla? Kävin OMT-fysioterapeutilla, jonka avulla ryhtiä ja esim. pyöräilyasentoa korjattiin. Lisäksi selän liikkuvuuteen kiinnitettiin lisää huomiota ja tietenkin – juteltiin. Samoihin aikoihin tulin siihen tulokseen, että olin valmis luopumaan ihmissuhteesta, joka oli ollut elämässäni 2,5 vuotta ja suhde päättyi molemmin puoliseen helpotukseen. En silloin tajunnut syy-seurausyhteyttä epätyydyttävän ihmissuhteen, siitä aiheutuvan stressin ja selkäkipujen suhteen.

Vähitellen puristava tunne rintarangassa väheni ja kipu jäi elämään enää lapaluiden väliin. Vähitellen kivut vähenivät, eivätkä vaivanneet enää minua joka yö, ja pystyin melko tavalliseen elämään. Särkylääkkeitä kului vielä, mutta huomattavasti vähemmän kuin aiemmin. Täysin rintarangan ja lapaluiden välien oireet eivät kuitenkaan poistuneet, vaan oli hetkiä, kun selkä oireili.

Mitä tapahtui, että pääsin lopullisesti eroon oireista? Ensinnäkin rupesin opiskelemaan energiahoitamista Suomen Energiahoitajien koulutuksissa ja rupesin itse saamaan hoitoa kollegoilta. Toiseksi rupesin meditoimaan entistä useammin ohjaten meditaatioissa huomion kehooni ja sen terveyteen. Energiahoidoilla kehostani saatiin purettua pois stressiä ja turhia jännitystiloja ja lihakseni rentoutuivat. Lisäksi hoidoissa käsittelin muiden hoitajien avulla hankalia tunteita ja muistoja. Meditoidessa kävin läpi traumaattisia muistojani ja löysin yhteyden kehon ja mieleni välillä. Nykyään myös tiedostan, että aina jännittäessäni tai ahdistuessani lapaluiden alla olevat lihakset menevät helposti jumiin ja stressitilanteen jatkuessa pitkään alkaa lapojen välinen alue ja niska oireilla.

Mitä minulle nykyään kuuluu? Olen syönyt maaliskuun 2020 jälkeen neljä Panadolia, enkä viimeiseen puoleen vuoteen yhtään. Saan nukkua kivuttomasti ja unen laatu on parantunut huomattavasti. Tiedän, että stressaavat tilanteet aiheuttavat ylävartalossani jännitystä ja tämä tuntuu sitten kipuna lapaluiden välissä ja niskassa. Niska saattaa joskus kipeytyä, jos katselen ylöspäin, mutta enää niskakivut eivät estä kiipeilyharrastustani. En tarvitse hierojan tai fysioterapeutin palveluja, vaan käytän energiahoitoja hyvinvointini huolehtimiseksi. Olen onnellinen ja kiitollinen terveestä ja hyvinvoivasta niskasta ja selästä.

Kärsitkö itse tuki- ja liikuntaelinvaivoista? Onko sinulla pitkäaikaisia oireita, mihin ei ole helpotusta löytynyt? Suosittelen kokeilemaan energeettistä jäsenkorjausta ammattitaitoisella energiahoitajalla. Suomen Energiahoitajien kouluttamat energiahoitajat ovat myös tunnepuolen ammattilaisia. Me osaamme auttaa sinua niin fyysisissä kuin psyykkisissä ongelmissa.

 

Lisää aiheesta:

Niska- ja hartiakivut – Mistä ne johtuvat ja miten päästä niistä eroon?

Selkäkanava. Lannerangan välilevyrappeumamuutokset. Luettu 9.12.2020

Helsingin Sanomat. Tarkat magneettikuvat säikyttelevät potilaita turhaan, sanovat tutkijat – joka neljännellä 21-vuotiaalla näkyy jo pullottava välilevy. Luettu 9.12.2020

Suomen kivuntutkimusyhdistys ry. Kipuviesti 2-2016 Luettu 9.12.2020

Potilaan lääkärilehti. Ala­sel­kä­kipuun ei useimmiten löydy yksittäistä syytä.